Chleb bananowy z lukrem miodowym
2 min readKto nie lubi chleba bananowego, zwłaszcza jeśli jest to przepis na pieczenie legendy. Ten chleb bananowy to świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów, w tym bananów o czarnej skórze. Im bardziej dojrzałe, tym lepszy smak tego bochenka. Świetną wskazówką jest trzymanie bardzo dojrzałych bananów w zamrażarce, aż będziesz gotowy do upieczenia bochenka! Chleb bananowy jest klasykiem nie bez powodu, ale ten przepis uwydatnia go słodkim lukrem miodowym i chrupiącymi orzechami pekan, zarówno włączonymi do ciasta, jak i do dekoracji wierzchu.
Składniki
Składniki chleba bananowego
- 115 g masło (temperatura pokojowa)
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 150 g lekki cukier muscovado
- 2 Duże jajka
- 225 g mąka do samodzielnego wyhodowania
- 1 łyżeczka. proszek do pieczenia
- 2 łyżki stołowe mleko półtłuste
- 75 g posiekane orzechy pekan
Do lukru i dekoracji
- 25 g cukier puder
- 2 łyżeczki czysty miód
- 12 połówki orzecha pekan
Aby zrobić chleb bananowy
- Rozgrzej piekarnik do 180ºC (wentylator 160ºC / 350ºF / Gaz 4). Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Zetrzyj banany. Masło, cukier muscovado, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i mleko włożyć do dużej miski i ubijać elektryczną ręczną trzepaczką przez 1 minutę (lub 2 minuty drewnianą łyżką) do zmiksowania. Dodaj banana i ubijaj przez 30 sekund lub do wymieszania. Wmieszaj posiekane orzechy pekan. Przełóż miksturę do przygotowanej formy. Wypoziomuj górę.
- Piec około 1 godziny lub do momentu, aż dobrze wyrośnie i zarumieni się. Sprawdź po 45 minutach. Jeśli blat za bardzo się rumieni, połóż na nim kawałek folii. Aby sprawdzić, czy bochenek jest gotowy, włóż drobny szpikulec w środek; powinien wyjść czysty.
- Pozostaw bochenek do ostygnięcia w formie na kilka minut. Przeciągnij nożem paletowym wokół krawędzi formy, odwróć bochenek, zdejmij papier wykładzinowy i zakończ chłodzenie na kratce.
- Gdy bochenek bananowy jest zimny, przesiej cukier puder do miski i wymieszaj z miodem i 1⁄2 łyżeczki zimnej wody, aby uzyskać rzadką konsystencję. Skrop to ciasto i połóż połówki orzecha na środku.